Rockster èn rijzende ster in de zorg

Christoffer is aan de slag gegaan als zij-instromer bij Abrona. Met veel plezier werkt hij hier met verstandelijk beperkte mensen die een psychiatrische achtergrond hebben. In de jaren voordat Christoffer bij Abrona aan de slag ging volgde hij zijn passie voor muziek.  Hij speelde als gitarist in onder andere een internationaal bekende punk rock band. 

Terug naar Inspiratie

Tot 2016 verdiende Christoffer grotendeels zijn geld met het maken van muziek, samen met zijn punk rock band John Coffey speelde hij op internationale podia en festivals."Muziek is altijd al mijn grote passie geweest, dat is al zo sinds ik voor het eerst een gitaar in mijn handen had."

Eind 2019 kiest Christoffer voor het avontuur en zegt zijn baan bij een koffiebar in Utrecht op om samen met zijn vrouw een jaar op reis te gaan met een camper. Corona gooit roet in het eten, maar gelukkig hebben zij in de zomer van 2020 een deel van hun reis alsnog kunnen maken.

‘Ik heb altijd al gedacht dat de gehandicaptenzorg of ouderenzorg bij mij zou passen. Ik weet niet precies waarom, het was vooral een gevoel.’

Wat past bij mij? Waar ben ik goed in?

Loopbaankeuzes

Tijdens de laatste weken van hun camperreis vraagt Christoffer zich steeds vaker af: wat is mijn volgende stap en waar ben ik goed in? "Ik heb altijd al gedacht dat de gehandicaptenzorg of ouderenzorg bij mij zou passen, ik weet niet precies waarom, het was vooral een gevoel." Dit is het begin van een zoektocht van Christoffer naar een baan in de zorg. Deze begint met het oriënteren op leerwerkbanen via uitzendbureau’s.

"Via een kennis hoorde ik over een leer/werk traject bij Abrona. Ik heb op de website gekeken en meteen een mail gestuurd". Al na een paar dagen nam een leercoach van Abrona contact met me op en vertelde me meer over de inhoud van het werk. Ik was nog steeds super enthousiast en besloot te solliciteren. "Ik werd uitgenodigd om een dag mee te lopen met een teamcoördinator. Na die dag wist ik het ècht zeker! Ik zag mezelf al helemaal werken op deze woongroep voor verstandelijk beperkte cliënten." En dat doet Christoffer dus nu al enkele maanden met heel veel plezier!

De gehandicaptenzorg paste vanaf dag één bij mij.

Dat zijn eerste sollicitatie meteen leidde tot een baan had hij helemaal niet verwacht. "Het gevoel ‘dit past bij mij’ was er al meteen vanaf dag één. Ik voelde me direct thuis. Iedere dag opnieuw wordt weer bevestigd dat dit werk bij me past. Het is fijn dat ik nog niet meteen alles hoef te kunnen en te weten." Christoffer werkte de eerste 3 maanden bovenformatief op een woongroep, voordat hij zelfstandig ging werken. Dat gaf hem rust en vertrouwen."Naast het werken volg ik online cursussen over bijvoorbeeld medicatie en de wet- en regelgeving binnen de organisatie. Ik vind dat Abrona op deze manier hele goede begeleiding geeft. Door meteen te beginnen met werken kom je er ook snel achter wat je sterke en zwakkere punten zijn op de werkvloer."

Werken en leren combineren

Dat werken en leren bij Abrona gecombineerd kan worden heeft ook zeker meegespeeld in Christoffer’s keuze. "Abrona biedt de perfecte balans tussen werken en studeren. 8 uur van de 32 uur die ik voor Abrona werk kan ik aan mijn studie besteden. Ook de studiekosten worden betaald door Abrona. Het voelt echt in alles als een schot in de roos." Het werken in een grote organisatie vond hij in het begin zeker nog wel eens overweldigend, maar zo geeft hij aan: "het voordeel is wel dat je ook altijd iemand kunt vinden die je vragen kan beantwoorden."

‘Werken en leren bij Abrona voelde meteen als een schot in de roos’

Starten met een zorgopleiding

Later dit jaar start Christoffer met zijn opleiding. Een spannend moment, want hij zal weer moeten wennen aan het in de schoolbanken zitten. "Spijbelen zit er nu helaas niet meer in’, zegt hij lachend. De studie gaat hij met vertrouwen tegemoet, want hij weet waarvoor hij het doet: nog lang en met veel plezier in de gehandicaptenzorg blijven werken. Een tip die Christoffer graag meegeeft aan mensen die ook een overstap naar de zorg maken: ‘Toon eigen iniatiatief, dat is belangrijk als je begint aan een zij-instroom traject. Daarbij hoef je niet bang zijn om dingen te vragen. Je bent leerling, je hoeft natuurlijk niet meteen alles te weten."

‘Het werken met verstandelijk gehandicapten biedt mij de uitdaging die ik zoek’

Rust

Werken met verstandelijk beperkte mensen

Christoffer werkt met verstandelijk beperkte mensen met een psychiatrische achtergrond. Zij zijn vaak gebaat bij veel regelmaat. "Mijn rustige uitstraling kom me goed van pas bij het werken met deze doelgroep. Het zorgt ervoor dat cliënten zich op hun gemak bij me voelen en niet aarzelen om bij me te komen wanneer er iets speelt. De doelgroep waarmee ik werk biedt me de uitdaging die ik in het werken in de zorg zoek. Je moet altijd alert zijn of er iets bij de cliënten speelt en daar snel op in kunnen spelen."

Een van de pijlers van Abrona is dat je er ‘onvoorwaardelijk voor cliënten probeert te zijn’ en dit sluit perfect aan bij hoe Christoffer graag in het leven staat. "Na een escalatie ga je weer door met waar je gebleven was. Je doet alles vanuit het idee om cliënten een zo normaal mogelijk leven te kunnen laten leidden. Als zij dan echt een ommezwaai maken en veel zelfstandiger in het leven staan als voorheen vind ik dat zo mooi om te zien!"

Ga het zelf ontdekken, ookal voelt het als een grote stap!

Neem contact op met organisaties als je in de zorg wilt werken

Wat zou Christoffer anderen aanraden die ook een traject als zij-instromer overwegen? "Neem gewoon contact op! Ga naar een website van een organisatie die je aanspreekt en kijk welke persoon je daar kunt benaderen. En loop een dagje mee. Je krijgt dan een goed beeld van wat het werk inhoudt." Christoffer sluit zijn enthousiaste verhaal af met de woorden: "Ga het gewoon zelf ontdekken, ook al voelt het als een grote stap" Dat was het voor hem ook zeker na zijn artiestenbestaan. Al is er ook zeker een rode draad te ontdekken in Christoffers loopbaan. Ook bij Abrona doet hij wat hij met het maken van muziek zo graag doet: mensen een goed gevoel geven.

Meer weten over een zij-instroom traject?

Meer weten over de mogelijkheden van een zij-instroom traject? Kijk op https://www.sterkinjewerk.nl/ en ga in gesprek met een loopbaancoach of kom voor informatie en inspiratie langs in de Ik Zorg Shop.

Benieuwd naar vacatures bij Abrona?: https://www.werkenbijabrona.nl/.