Loopbaancoach Joycelyn: een goed oriëntatieproces is enorm belangrijk

Joycelyn Bartlett is loopbaancoach bij Sterk in je Werk en vertelt wat zij waardevol vindt in haar vak. "Ik vind het enorm dankbaar werk. Vooral als ik zij-instromers mag helpen die in een hele andere branche werken. Dat vergt soms ‘omdenken’ om vaardigheden te vertalen naar de zorg.

Terug naar Inspiratie

Mensen helpen in hun oriëntatieproces binnen zorg en welzijn

Het leukste in haar werk vindt Joycelyn dat ze mensen kan helpen in hun oriëntatieproces binnen zorg en welzijn."Ik spreek vaak mensen op het moment dat zij denken dat een baan in zorg en welzijn wellicht goed bij hen zou passen, maar niet weten hoe ze de volgende stap kunnen zetten."

“Het is mooi als mensen zich realiseren dat passende ervaring net zo goed uit een hele andere branche kan komen”

“Vaak is het zo dat als iemand weet: ‘Ik wil in de zorg werken’ de volgende gedachte is: ‘oké, ik ga direct op vacatures solliciteren!’. Het kan volgens Joycelyn heel waardevol zijn om nog nét even wat langer energie te steken in het oriëntatieproces. En dat oriënteren kan op vele manieren. “Je kunt bijvoorbeeld organisaties gaan ontmoeten tijdens een (online) Meet & Greet. Je kunt dan sfeer proeven en van medewerkers horen hoe het is om bij een organisatie te werken."

Of je kunt eens in gesprek gaan met zorg en welzijnsorganisaties in de Ik Zorg Shop in Zeist.” Daar kun je Joycelyn ook regelmatig tegenkomen. “Het leuke daar vind ik dat je een persoon meteen kunt doorverwijzen naar een organisatie in de Ik Zorg Shop als iemand denkt dat bijvoorbeeld de geestelijke gezondheidzorg wel eens bij hem of haar zou kunnen passen. Dit soort korte lijntjes zijn voor alle partijen heel erg fijn”

“Het is heel belangrijk om je allereerst goed te oriënteren op alles wat er mogelijk is binnen zorg en welzijn”

Krijg een goed beeld van jouw vaardigheden en werkwensen

Heel concreet wil Joycelyn nog het volgende meegeven: "Investeer erin om een goed beeld te krijgen van jouw vaardigheden en werkwensen! Onderzoek waar je energie van krijgt en welke werkzaamheden en activiteiten je goed liggen. Ken je krachten, maar ook je kwetsbaarheden. Vervolgens kun je jouw zoekprofiel gaan toetsen in oriënterende gesprekken met zorg-en welzijnsorganisaties. Dan leer je in hoeverre je aansluit én je bouwt meteen een netwerk op.

Een goed oriëntatieproces is dus enorm waardevol! Je leert niet alleen jezelf en verschillende organisaties steeds beter kennen, maar weet ook steeds beter te verwoorden waarom een organisatie of werkveld bij je past. "En heel af en toe komt het zelfs voor dat een kandidaat na een oriëntatie geheel onverwacht een telefoontje krijgt omdat er een functie is vrijgekomen waar hij/zij precies op past.”

“Je leert niet alleen jezelf beter kennen, maar ook beter te verwoorden waarom een organisatie of werkveld goed bij je past”

Oriënteren op een baan in zorg en welzijn?

Lees over de mogelijkheden om met een loopbaancoach in gesprek te gaan en maak een afspraak of kom eens langs in de Ik Zorg Shop (1e Hogeweg 4-8 in Zeist): www.ikzorgshop.nl.