Judith switchte naar de zorg

Judith van de Crommert (52) werkte na haar studie jarenlang in de culturele sector. Naarmate ze ouder werd merkte ze dat ze kritischer werd en haar wensen, op het gebied van arbeidsvoorwaarden,veranderden en haar functie hier niet meer op aansloot. Toen haar werk door bezuinigingen ook nog eens ingrijpend veranderde gooide ze het roer volledig om. Ze startte een opleiding en baan in de zorg.

Omscholen: werken en leren combineren

Judith vertelt over een periode in haar leven waarin ze in een soort crisis terecht kwam. "Ik kon geen baan naar mijn zin meer kon vinden in de culturele sector. Ik heb veel gesolliciteerd, maar werd vaak niet eens uitgenodigd. Daarom ben ik om mij heen gaan kijken. Waar ze wél mensen nodig? En ik bedacht dat als ik me wil laten omscholen, dit het moment was. Ik moest niet nog vijf jaar twijfelen."

Dus is Judith gaan zoeken: wat past er bij mij? Na een flinke online zoektocht kwam Judith uit op een duaal opleidingstraject in de zorg waarbij ze leren en werken combineert. Hoe ze bij de zorg uit gekomen is? “Ik ging terugdenken en kwam erachter dat ik een aantal functies heb gehad met een zorgend accent dus ik dacht ‘die zorg, volgens mij klopt dat wel."

Als ik me wil laten omscholen is dit het moment en moet ik niet nog vijf jaar twijfelen.”

Zoektocht naar een leer-werkplek

De volgende stap was het zoeken naar een werkplek. “Ik voelde een enorme druk, je moet solliciteren op een duale werkplek maar dan zijn er natuurlijk nog veel meer gegadigden. Ik ben wat ouder, had niet de juiste vooropleiding en dat maakte me onzeker.” Via een loopbaancoach van Sterk in je werk die ik ontmoette in de Ik Zorg Shop vond Judith een vacature bij Altrecht. Altrecht verleent specialistische geestelijke gezondheidszorg aan mensen – van jong tot oud – met één of meerdere ernstige psychiatrische aandoeningen.

Toch sloeg opnieuw de twijfel toe. “Ik maakte het veel te zwaar, mijn gedachte was ‘ik kan niet nóg een keer gaan switchen, het moet in één keer goed’. Daarbij heb ik veel gehad aan de loopbaancoach gehad. Ze spiegelde mijn gevoel en zei, ‘Als het echt niets is, dan stop je er toch weer mee? Dan ga je toch op zoek naar iets anders?’ En toen dacht ik bij mezelf ‘ja, dat is ook zo.’ Als je er gewoon voor gaat en die knoop doorhakt kun je ook denken: We zien het wel, ik ga mijn best doen.”

Voorbereiding op het sollicitatiegesprek

“Ter voorbereiding ben ik op zoek gegaan naar ervaringsverhalen, eigenlijk net als mijn verhaal. Een tip die ik iedereen kan geven: ‘Vraag eens rond in je eigen netwerk want zo via-via blijk je ineens allerlei mensen te kennen die al werkzaam zijn in de sector.’ Ik heb met een stuk of vijf verpleegkundigen die al in de GGZ werken gesproken en werd steeds enthousiaster, dit was echt iets voor mij.”

Ook heeft Judith ter voorbereiding wat vrijwilligerswerk gedaan. “Gewoon om even te voelen hoe het voelt. Die ervaring kon ik goed gebruiken in mijn sollicitatiegesprek. En het heeft gewerkt, want ik ben aangenomen! Het voelt echt als een nieuwe kans en daar ben ik echt heel dankbaar voor.”

Judith over de Ik Zorg Shop

En die zorg, klopt dat wel?

Ook na een jaar bevalt het Judith nog steeds heel erg goed. “Ja die zorg, dat klopt zeker wel! Ik vind de mensen fijn, ik vind het werk leuk, ik geniet elke dag. Wat ik ook heel fijn vind is het werken in een team. Als je in een verpleegkundig team werkt, heb je met zijn allen dezelfde taken. Eigenlijk heb je met elkaar maar één baan en je hebt veel verantwoordelijkheid.”

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. “De positie van leerling is wel gek, voor jezelf en ook voor de patiënten. Die zien je als wat ouder en dus vaak ook als ervaren. Het is belangrijk om dan gewoon aan te geven dat je nog in opleiding bent en je bescheidenheid te tonen.”

Je doet zoveel meer dan alleen aan het bed staan.

“Ik ben nu een jaar bezig en ik merk dat ik trots ben op het beroep van verpleegkundige. Je doet zoveel meer dan alleen maar aan het bed staan. Het gaat niet alleen om handen aan het bed, het gaat ook om hersenen aan het bed. En uiteraard moet het hart er ook zijn.

Ze vervolgt: “Het is een zware opleiding, het is veel, het gaat snel, je moet veel zelf doen maar bovenal is de opleiding ook heel fijn. Je hoort en leert veel nieuwe dingen, zowel medisch maar bijvoorbeeld ook gesprekstechnieken.”

Het mooiste aan het vak van verpleegkundige?

“Het mooiste is de mensen helpen, ze inzicht geven en ze vooruit helpen. Samen stappen zetten om verder te komen. Soms gaat het heel diep maar het kan ook heel klein zijn. En dat in combinatie met humor, een lach op het gezicht toveren. Even weg van de psychische klachten zijn en leuke momenten beleven. Dan is het geslaagd vind ik.”

Judith vertelt dat de rol van verpleegkundige in de tijd flink veranderd is. “Vroeger was je met name gericht op de handelingen en gericht op de zorg zelf. Nu ga je meer uit van de persoon als geheel en kijkt niet alleen naar de psychische klachten, maar ook naar de persoon. Je bevordert nu de gezondheid, geeft voorlichting, helpt mensen zichzelf te managen en om te leren gaan met hun klachten.”

Zoek kennis, zoek verhalen en maak die keuze!”

Judith over de Ik Zorg Shop

“Zoek terug in jezelf naar wat je nog meer leuk vond, wat zit er in je. Soms ben je dat een beetje kwijt geraakt omdat je langdurig werkzaam bent in een andere sector. Als je kunt ontdekken dat de zorg bij je past, ga dan op zoek naar ervaringsverhalen en zet je netwerk in. Ontdek hoe breed de zorg is en kijk welke rol er bij je zou passen. Ik kan het iedereen aanraden, ook als je twijfelt: Onderzoek het gewoon!”

Benieuwd naar jouw mogelijkheden voor een switch naar zorg en welzijn? Kom eens langs in de Ik zorg Shop.

Wil jij ook werken in de geestelijke gezondheidszorg? Bekijk actuele vacatures bij Altrecht of andere organisaties in de geestelijke gezondheidszorg.

Tip: onze keuzehulp kan je misschien ook op weg helpen!

Ga in gesprek in de Ik Zorg Shop

Ga onderzoeken of de zorg bij jou past in de Ik Zorg Shop: "ik ontmoette daar organisaties en loopbaancoaches die echt met je meedenken. En als diegene die je spreekt het antwoord op je vraag even niet weet, kent hij of zij wel weer iemand binnen de sector zorg en welzijn die je verder kan begeleiden. Het fijne vond ik ook dat je een afspraak in de Ik Zorg Shop kunt maken wanneer het jou uitkomt. Een bezoek kan je verder op weg helpen, maar het vraagt ook iets van jezelf. Je krijgt tips en informatie waarmee je zelf verder aan de slag kunt. Maar ze zijn heel goed, het is net of je een oude bekende tegenkomt die even met je meedenkt.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden voor een switch naar zorg en welzijn? Kom eens langs in de Ik zorg Shop. Meer lezen?: www.ikzorgshop.nl

Wil jij ook werken in de geestelijke gezondheidszorg? Bekijk actuele vacatures bij Altrecht of andere organisaties in de geestelijke gezondheidszorg.

Tip: onze keuzehulp kan je misschien ook op weg helpen!