Themamaand ziekenhuizen doktersassistent & apothekersassistent

Iedere maand zetten we een werkveld in zorg en welzijn in de spotlight. De maand mei staat in het teken van de ziekenhuizen. Binnen een ziekenhuis zijn ontzettend veel verschillende beroepen te vinden, van verpleegkundige tot medisch specialist. Tijdens de themamaand van de Ik Zorg Shop richten wij onze aandacht op de doktersassistenten en de apothekersassistenten. Deze maand bieden we een unieke kans om je breed te oriënteren op deze twee vakgebieden in het ziekenhuis! 

Lees en bekijk hieronder de informatie over de verschillende soorten ziekenhuizen en kom naar een of meerdere van de georganiseerde activiteiten, zoals het webinar LIVE@apothekersassistenten op 14 mei, het webinar LIVE@doktersassistenten op 23 mei of kom naar de inloopbijeenkomst "Ontdek en ga in gesprek met apothekers- en doktersassistenten" op 31 mei in de Ik Zorg Shop in Utrecht!

Ontdek welk ziekenhuis bij jouw loopbaan past

Ben je op zoek naar een boeiende carrière binnen een ziekenhuis en vraag je je af welk ziekenhuis het beste bij jou past? Weten wat de verschillen zijn tussen ziekenhuizen kan je helpen bij het maken van de juiste keuze. In de regio Utrecht, Amersfoort-Eemland en Gooi en Vechtstreek is er een divers aanbod aan ziekenhuizen, elk met hun eigen specialisaties, cultuur, en mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Hieronder beschrijven we hoe en waarin de ziekenhuizen elkaar onderscheiden.

Verpleegkundige algemeen ziekenhuis

Algemene ziekenhuizen

Algemene ziekenhuizen, zoals het Diakonessenhuis, vormen de basis van de Nederlandse gezondheidszorg. Deze ziekenhuizen bieden een breed scala aan medische diensten, variërend van spoedeisende hulp tot geplande operaties en poliklinische zorg. Ze spelen een cruciale rol in het leveren van toegankelijke zorg aan mensen in landelijke en stedelijke gebieden. Ze zijn essentieel voor professionals die een breed spectrum aan ervaringen willen opdoen. Hoewel de focus hier minder ligt op onderzoek, is er nog steeds ruimte voor bijdragen aan wetenschappelijke kennis en onderwijs.

Werken in een academisch ziekenhuis

Academische ziekenhuizen

Academische ziekenhuizen, zoals het UMC Utrecht, staan bekend om hun complexe zorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijsmogelijkheden. Ze zijn direct gekoppeld aan universiteiten en vormen de ideale plek voor mensen die geïnteresseerd zijn in de combinatie van patiëntenzorg en academische ontwikkeling. Deze centra ontwikkelen nieuwe medische behandelingen en bieden zorg die verder gaat dan wat algemene ziekenhuizen doorgaans aanbieden, inclusief zeldzame en ingewikkelde behandelingen.

Werken in een topklinisch ziekenhuis

Topklinische ziekenhuizen

Topklinische ziekenhuizen, zoals het St. Antonius Ziekenhuis, het Meander Medisch Centrum en het Tergooi MC bieden hoogwaardige medische zorg en gespecialiseerde behandelingen. Ze zijn tevens betrokken bij onderzoek en opleiding, zij het met een meer praktische focus dan academische ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen vormen ideale locaties voor zorgprofessionals die zich (verder) willen specialiseren in een specifiek vakgebied.

Kies het ziekenhuis dat bij jou past

Wij denken graag met je mee om te ontdekken wat de ideale plek voor jou in de diverse wereld van de ziekenhuizen is - of je nu streeft naar excellentie in een topklinisch ziekenhuis, betrokkenheid bij onderwijs en onderzoek in een universitair ziekenhuis, of een directe band met je lokale gemeenschap in een regionaal ziekenhuis. Neem de tijd om te verkennen welk type ziekenhuis het beste aansluit bij jouw carrièredoelen en persoonlijke waarden. Wat je keuze ook is, één ding is zeker: je zult een verschil kunnen maken in het leven van mensen en zo een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de gezondheidszorg.

Ik Zorg Shop themamaand: kies het ziekenhuis dat bij jou past

Werken als doktersassistent

Als doktersassistent ben je een onmisbare kracht in het ziekenhuis. Je bent de steunpilaar van artsen en verpleegkundigen, en een geruststellend gezicht voor patiënten. Als doktersassistent binnen ziekenhuizen coördineer je, assisteer je bij behandelingen en verricht je administratieve werkzaamheden ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Je bent dus zowel inhoudelijk als fysiek aan het werk. De taken van een doktersassistent lopen uiteen van het uitvoeren van medisch-technische taken, tot het opnemen van de bloeddruk, tot zetten van injecties en het verwijderen van hechtingen. Ook help je ondersteunend bij lichte medische ingrepen en mag je kleine ingrepen op sommige afdelingen van ziekenhuizen zelfstandig uitvoeren. Daarnaast zijn er nog administratieve taken waar je je mee bezighoudt zoals het bijhouden en aanvullen van het medische patiëntendossier. Je maakt vervolgafspraken met patiënten en beantwoordt diverse (zorggerelateerde) vragen. Per dagdeel heb je vaak een andere taak, wat het werk leuk en afwisselend maakt. Bij de ene poli ligt de focus voor de doktersassistent meer op fysiek bezig zijn, bij de ander op administratieve taken en baliewerkzaamheden. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar waar jouw voorkeuren liggen.

Werken als apothekersassistent

Als apothekersassistent heb je direct contact met patiënten én specialisten. Binnen een ziekenhuis zal de apotheker of leidinggevende je directe aanspreekpunt zijn. Zelf ben je als apothekersassistent verantwoordelijk voor het controleren, verwerken en uitgeven van medicatie. Je zorgt dat medicatie goed is afgesteld voor mensen thuis en verpleeghuizen. Dit vraagt een nauwkeurige werkhouding. Ook werk je met een digitaal apothekersinformatiesysteem waarin je gegevens noteert. Van het adviseren van patiënten over hun medicijnen tot het werken aan de veilige distributie ervan – als apothekersassistent ben je een belangrijke speler in het gezondheidsteam. Je komt samen te werken met andere apothekersassistenten, laboranten, artsen en verpleegkundigen. Vergeleken met het werken in een apotheek, is het werken als apothekersassistent in een ziekenhuis ontzettend divers en er wordt nauw samengewerkt met veel verschillende afdelingen binnen de ziekenhuisapotheek. Als apothekersassistent bieden ziekenhuizen vaak diverse mogelijkheden voor professionele groei en ontwikkeling. Zo kan je jezelf ontwikkelen tot apotheek technicus of apotheker. Ziekenhuizen bieden jou de juiste handvatten, trainingen en opleidingen om dit voor elkaar te krijgen.

Zij werken al als doktersassistent of apothekersassistent in het ziekenhuis

Jochem

Jochem

Jochem is doktersassistent bij het flexbureau van het Diakonessenhuis. Iedere dag ziet er weer anders uit, die afwisseling is wat zijn werk zo leuk maakt. Vaak merkt hij dat mensen niet weten dat je in de functie van doktersassistent veel meer doet dan alleen achter de balie zitten. Je hebt juist heel veel werkzaamheden die er, naast het werken achter de balie en het telefoneren, nog bij komen. Zo ondersteun je vaak de arts bij verschillende ingrepen en heb je soms zelfs een eigen spreekuur. Lees hier het volledige interview.

Lotte

Lotte

Lotte werkt als doktersassistent op de poli gynaecologie in het St. Antonius Ziekenhuis. Haar dag ziet er elke dag anders uit. De taken variëren van het maken van een echo van de blaas tot het assisteren bij kleine verrichtingen zoals bij de behandelingen voor het vruchtbaarheidscentrum. Het St. Antonius ziekenhuis voelt voor haar als een warm bad met fijne collega’s. Ze kan zich door blijven ontwikkelen binnen het ziekenhuis. Bekijk de video door op de afbeelding te klikken!

Rieneke

Rieneke

Rieneke is poli-assistente bij de polikliniek plastische chirurgie van Meander Medisch Centrum. Direct na het afronden van haar studie is ze begonnen aan een opleiding tot doktersassistente. Ze kon het versneld in twee jaar doen, terwijl ze werkte en leerde tegelijkertijd. Tijdens haar studie solliciteerde ze bij het Meander Medisch Centrum. Ze had nooit gedacht dat ze het zó leuk zou vinden! Ze heeft leuke collega’s, krijgt veel verantwoordelijkheid en haar taken zijn divers in het ziekenhuis. Benieuwd naar wat ze allemaal doet? Lees dan hier haar verhaal.

Linda

Linda

Wil je weten hoe het is om als doktersassistent op de polikliniek Longgeneeskunde bij Tergooi MC te werken? Linda vertelt hier alles over. Een kenmerk van de vakgroep is dat de samenwerking laagdrempelig en prettig in de omgang is. Linda vindt het leukste aan haar werk de longpolikliniek samen met collega’s draaiende te houden. Ook werken ze nauw samen met artsen, de lijntjes zijn kort. Benieuwd naar haar hele verhaal? Lees dit dan hier.

Thirza

Thirza

Hoe was het om voor het eerst als doktersassistent te werken? Hoe is het om te werken op de poli? Wat maakt jouw werk het leukst? Thirza had eerst een andere functie en miste daarbij direct contact met de patiënt. Toen zich de mogelijkheid van een leerwerktraject aandiende bij de divisie heelkunde van het UMC Utrecht, waagde ze de stap op haar 50e. Wil je weten hoe Thirza het werken als senior doktersassistent beleeft? Lees dan hier haar blog.

Jouw mogelijkheden voor het werken in een ziekenhuis

Tijdens de themamaand kun je met verschillende ziekenhuizen kennis maken. Twijfel je om een opleiding tot apothekersassistent of doktersassistent te volgen? Ben je nog in opleiding? Ben je al ervaren in het vak en op zoek naar een nieuwe baan of wil je graag binnen één van de genoemde ziekenhuizen werken? We verwelkomen jou graag bij één of meerdere van de georganiseerde activiteiten!

Activiteiten themamaand ziekenhuizen

Er zijn op dit moment (nog) geen items in de agenda.