Themamaand Jeugdzorg

Iedere maand zetten we een werkveld in zorg en welzijn in de spotlight. De maand juni staat in het teken van de jeugdzorg. Van pleegzorg tot behandelgroep, van opvoedondersteuning tot gesloten instelling. Allemaal vormen van jeugdhulp die vallen onder de sector jeugdzorg. Deze branche is dus ontzettend breed. Dat betekent dat je als jeugdzorgprofessional ook op veel verschillende plekken kunt werken. Lees en bekijk hieronder de informatie over de verschillende plekken waar je kunt werken binnen de jeugdzorg of kom naar een van onze georganiseerde activiteiten. 

Wat doet een jeugdhulpmedewerker?

Kort gezegd helpt een jeugdhulpmedewerker kinderen en jongeren bij het veilig en gezond opgroeien. Omdat een kind onlosmakelijk verbonden is met zijn of haar omgeving, werkt de jeugdhulpmedewerker nauw samen met de ouders en opvoeders. Bijvoorbeeld om te helpen bij de opvoeding.

Jeugdhulpmedewerkers doen belangrijk werk. Ze zetten zich in voor een heel kwetsbare groep: kinderen en jongeren voor wie een stabiele, veilige thuissituatie niet altijd vanzelfsprekend is. Waar, hoe en wanneer een jeugdhulpmedewerker werkt, verschilt enorm. Dit kan bij het gezin thuis zijn, op een school of in een jeugdteam. Maar het kan ook in een pleeggezin, een gezinshuis, een kleinschalige behandelgroep of in een gesloten instelling. En waar iemand werkt, bepaalt voor een deel ook de werktijden. Er zijn jeugdhulpmedewerkers die vooral overdag werken, maar ook die 24 uur per dag beschikbaar moeten zijn.

Spoor030

Wijkteams, wijknetwerken of buurtteams

Gemeenten bieden (eerstelijns-) begeleiding voor jeugdigen en gezinnen vanuit wijkteams, buurtteams of wijknetwerken. Er zijn ook gemeenten die het anders regelen door bijvoorbeeld de taken uit te besteden aan een aparte instantie, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin.
De teams of instanties werken altijd in de wijk en hebben als doel ondersteuning en hulp integraal en dicht bij het kind en het gezin te organiseren. De teams of instanties zijn multidisciplinair, opgezet met beroepskrachten uit verschillende organisaties. Ze houden zich bezig met preventie en ondersteuning en bieden daarnaast vaak ook lichte hulp.
Ze hoeven niet alles zelf uit te voeren, maar kunnen daarvoor deskundige organisaties inschakelen. Ze zorgen dan wel voor de toegang tot (aanvullende) hulp. Die (aanvullende) hulp, zoals geboden door onze leden, wordt ingekocht.

Samenwerking op verschillende niveaus

In de Jeugdwet staat dat gemeenten op bovenlokaal niveau samenwerken als dat nodig is. Bijvoorbeeld bij de uitvoering van jeugdbescherming, jeugdreclassering en specialistische hulp. Die zorg is bestemd voor slechts een kleine doelgroep, maar moet wel altijd beschikbaar zijn. Daarom wordt de zorg ingekocht door jeugdzorgregio’s waarbinnen gemeenten samenwerken. Gesloten jeugdhulp wordt zelfs bovenregionaal, door regio’s sámen, ingekocht.

Timon

Gedwongen jeugdzorg: jeugdbescherming en jeugdreclassering

De meeste jeugdzorg is vrijwillig. Dat betekent dat het de eigen keuze is van ouders en kinderen om mee te werken. Maar als het ouders niet lukt om hun pedagogische verantwoordelijkheid te nemen, is dat schadelijk voor een kind. Als hierdoor de veiligheid en ontwikkeling van een kind ernstig wordt bedreigd, kan de kinderrechter opleggen dat iemand ingrijpt. Dat kan door een ‘ondertoezichtstelling’ of een ‘voogdijmaatregel’ uit te spreken. Dat noemen we jeugdbescherming. Jeugdreclassering is een andere vorm van gedwongen jeugdzorg. Dat kan de rechter opleggen als een jongere een strafbaar feit heeft gepleegd. Bijvoorbeeld om een jongere te helpen op het rechte pad te blijven of om jongeren, na hun straf, te helpen bij hun terugkeer in de maatschappij.

banner logo's

Jouw mogelijkheden voor het werken in jeugdzorg

Als je wilt weten waar jouw hart ligt binnen de jeugdzorg, lees dan verder. Tijdens de themamaand kun je met verschillende jeugdzorg organisaties kennis maken. Lees meer over welke functies er bestaan binnen de jeugdzorg. Ben je nog in opleiding? Ben je al ervaren in het vak en op zoek naar een nieuwe baan of wil je graag binnen één van de genoemde jeugdzorgorganisaties werken? We verwelkomen jou graag bij één of meerdere van de georganiseerde activiteiten!

Zij hebben een baan in de jeugdzorg

Bart

Bart

Bart werkt als medewerker SAVE. Bart werkt als medewerker SAVE met kinderen, met ouders, met de hulpverlening eromheen om de veiligheid van kinderen te waarborgen en kinderen zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. Bekijk hier het verhaal van Bart.

Rosanna

Rosanne

Rosanne werkt bij Veilig Thuis Utrecht op het advies- en meldpunt. Wat je volgens haar nodig hebt in deze functie is een open houding en betrokkenheid om vanuit daar open en aandachtig te kunnen luisteren. Ook is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Bekijk hier het verhaal van Rosanne.

Lokalis

Margreet

Margreet werkt als gezinswerker bij Lokalis: 'Als gezinswerker stel ik vooral vragen: hoe krijgt dit kind de juiste hulp? Hoe kan ik aansluiten en toch ook begrenzen? Lokalis biedt mij de autonomie om te doen wat nodig is, ondersteunt mijn ontwikkeling en ik heb vooral geen suffe kantoorbaan! Ik werk bij de gezinnen, op scholen, bij huisartsen en ben op veel plekken te vinden. Het werk als gezinswerker is nooit saai!'

Victor

Victor

''Na twaalf jaar in de hotellerie gewerkt te hebben, besloot Victor van der Knaap de overstap naar jeugdzorg te maken. Hij volgde het zij-instroomtraject Jeugd- en Gezinsprofessional aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en sloot zijn studie af met het behalen van zijn diploma, waardoor hij zich nu SKJ kan registreren. Inmiddels is hij gestart als zij-instromer binnen jeugdzorg. “Alles heeft me positief verrast.” Lees het verhaal van Victor verder.

Willemijn

Willemijn

''Een grote groep mensen denkt erover na om de overstap naar jeugdzorg te maken. Ook Willemijn. Inmiddels heeft zij met succes de overstap naar een betekenisvolle baan in jeugdzorg gemaakt. "Zij-instromers hebben zoveel talenten, je kunt ze op vele vlakken inzetten. Als je die talenten effectief bundelt, heb je een gouden combinatie." Lees het verhaal van Willemijn verder.

Romée

Romée

Romée werkt als kinder- en jeugdpsychiater bij Spoor030. Wat haar aanspreekt in haar baan is dat ze gezins- en contextgericht werken. 'We kijken nooit alleen maar naar het kind. Deze manier van werken is echt onderscheidend'. Lees het verhaal van Romée verder.

Ontdek waar je hart ligt binnen jeugdzorg!

Workshop van zij instromer naar jeugdzorgprofessional

Webinar 'Van zij-instromer naar jeugdzorgprofessional'

Ben jij je aan het oriënteren over jouw kansen binnen jeugdzorg? Ben je benieuwd hoe je ook zonder SKJ-registratie vast aan de slag kunt? Dan is het webinar ‘van zij-instromer tot jeugdzorgprofessional’ voor jou dé bron van informatie.

Activiteiten themamaand jeugdzorg

Meet&Greet
do
27
jun
Kom kennismaken met Spoor030, Lokalis, Timon, iHub familiezorg en Kiyoco bij de Ik Zorg Shop.
14:00 - 16:00 uur
Utrecht
Ik Zorg Shop