Themamaand Gehandicapten­zorg

Iedere maand zetten we een werkveld in zorg en welzijn in de spotlight. Oktober staat in het teken van de Gehandicaptenzorg. In de gehandicaptenzorg werk je met mensen met een beperking. Dit betekent: ervoor zorgen dat mensen het leven kunnen leiden dat bij hen past, ook als zij een beperking hebben.
Lees en bekijk hieronder de verhalen van (leerling) zorgprofessionals bij jou in de buurt. Of lees over de Speeddate met cliënten, medewerkers, familie en verwanten of de Ervaringsdag & borrel.

De Themamaand september gemist?
Bekijk hier de Ik Zorg Shop themamaand VVT.

Jouw werk maakt het verschil

Overweeg jij om te gaan werken met mensen met een beperking? In dit werkveld ondersteun je mensen die door een beperking niet volledig zelfstandig hun leven kunnen leiden. Soms zijn er lichamelijke beperkingen, maar het kan ook gaan om een verstandelijke beperking, gedragsproblematiek of meervoudige beperkingen.

Allerlei soorten cliënten

Of je nou werkt met mensen met een (lichte) verstandelijke beperking of personen met een lichamelijk beperking: jouw werk maakt het verschil voor jouw ‘cliënten'. Je zet je in door diverse vormen van zorg te verlenen op gebied van wonen, werk en dagbesteding, vrijetijdsbesteding, sociale activiteiten, gezondheid en veiligheid. Soms speelt er ook aanvullende problematiek. Het kan dan gaan om verslavingen, schuldproblemen of problemen in de thuissituatie. Het werk is heel afwisselend én uitdagend! En daarnaast heb je allerlei doorgroeikansen.
Lees meer over werken met mensen met een beperking op de website Werkenindegehandicaptenzorg.

Beroepen in de gehandicaptenzorg

Veel voorkomende beroepen in de gehandicaptenzorg zijn bijvoorbeeld:

  • Activiteitenbegeleider
  • Begeleider
  • Verzorgende
  • Verpleegkundige
  • Fysiotherapeut
  • Gedragswetenschapper (psycholoog/orthopedagoog)
  • Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG)

Bekijk hier de mogelijkheden om te werken met mensen met een beperking bij jou in de buurt.

Zij werken al met mensen met een beperking:

Ik Zorg Shop Themamaand: werken in de gehandicaptenzorg - Mariël

Mariël

Ik heb de zorg voor negentien jongeren. Jongens en meisjes die kampen met een verslaving, psychische problemen, autisme of een lichte beperking. Mijn baan is zo leuk, dat het niet als werken voelt. Ik werk al ruim 15 jaar als ambulante hulpverlener en ik heb het nog steeds naar mijn zin.

Ik Zorg Shop Themamaand: werken in de gehandicaptenzorg: Christoffer van Teijlingen

Christoffer

Op mijn dertigste heb ik de sprong gemaakt naar het werken met licht verstandelijk gehandicapten met gedragsproblematiek. Ik combineer nu mijn werk in de zorg bij met het spelen in de post-hardcore band John Coffey.

Ik Zorg Shop Themamaand: werken in de gehandicaptenzorg - Marije

Marije

Vroeger wist ik niet wat voor werk ik wilde gaan doen. Mensen in mijn omgeving zeiden dat ik ‘iets’ in de zorg moest gaan doen omdat ik goed met mensen om kon gaan. Met nog best wat twijfel ben ik toen de opleiding SPW gaan doen. Al gauw kwam ik er bij mijn stages achter dat ik de goede opleiding had gekozen en zo voelt het nu nog steeds.

Kom naar de Ik Zorg Shop

De Ik Zorg Shop is vanaf 1 september weer 4 dagen in de week geopend.
Iedere dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 11:00 tot 17:00 uur.
Loop gerust binnen zonder afspraak. Of maak een afspraak via de website.
Je kunt in de Ik Zorg Shop terecht kunt voor informatie en inspiratie over werken in Zorg en Welzijn. Wij vertellen toekomstige zorgprofessionals graag over de mogelijkheden om binnen onze mooie sector aan de slag te gaan. Werk je al binnen zorg en welzijn? Ook dan kun je bij de Ik Zorg Shop terecht voor advies over je verdere loopbaan!

Themamaand partners Werken in de gehandicaptenzorg

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden om te werken met mensen met een beperking?
Bezoek dan de websites van de deelnemers in deze gehandicaptenzorg themamaand:

Jouw mogelijkheden bij het werken met mensen met een beperking

In de Ik Zorg Shop kun je kennismaken met organisaties in de Gehandicaptenzorg.
Op 12 oktober organiseren we 's middags een speeddate met cliënten, medewerkers, familie en verwanten. En op 27 oktober kun je in tijdens de ervaringsdag & borrel zélf ervaren hoe het is als niet alles vanzelf gaat! De deelnemers vertellen je dan graag meer over jouw mogelijkheden binnen de gehandicaptenzorg.