Wat is er vanuit loopbaanperspectief mogelijk in een ziekenhuis?

Ik Zorg ambassadeur Olga is haar loopbaan begonnen als verpleegkundige en werkt nu als leidinggevende in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

Werken op een kinderafdeling

Olga vertelt: "Toen ik als verpleegkundige werkte ontdekte ik dat het werken met kinderen voor mij veel leuker was dan met volwassenen. Een kind is pas patiënt als hij of zij echt héél erg ziek is. Op een volwassenen afdeling geef je iemand een bed, de pyjama wordt aangetrokken en als er niets wordt gevraagd, blijft die lekker in zijn bed liggen. Hoe anders is dat op mijn afdeling! Ik moet altijd oppassen dat je niet omver wordt gereden door een van vele fietsjes en stepjes of wat er ook maar allemaal op de afdeling voorbij crosst. Echt een hele andere dynamiek en dat is wat ik zo ontzettend leuk vind aan het werken op een kinderverpleegafdeling in het ziekenhuis.”

"Het ging steeds opnieuw kriebelen om me verder te ontwikkelen."

Verpleegkundige

Van gespecialiseerd verpleegkundige naar leidinggevende

Haar wens om kinderverpleegkundige te worden betekende dat Olga een extra opleiding moest volgen. “Net zoals wanneer je wilt werken op de hartbewaking of de intensive care, want kinderverpleegkunde behoort ook tot de specialistische vakgebieden." Olga was nog bezig met haar opleiding tot kinderverpleegkundige toen de leidinggevende op haar afdeling wegging. Ze werd gevraagd of zij deze functie wilde gaan invullen. "En daarnaast kon ik de opleiding 'Management in zorg en welzijn’ gaan volgen. Een hele mooie kans!

Ik liep er in mijn werk regelmatig tegenaan dat je heel hard je best kunt doen om voor patiënt A alles heel goed te regelen, maar als de logistiek of de bureaucratie daaromheen niet aangepast wordt kun je voor patiënt B weer van voren af aan beginnen. Dit was voor mij echt de drijfveer om een stap hoger te willen gaan. Het niet allen voor die ene patiënt anders regelen, maar invloed hebben op het systeem."

Ik wilde niet alleen voor één patiënt alles goed regelen, maar meer invloed hebben op het systeem”

Als verpleegkundige kun je er echt zijn voor mensen

Vanuit haar rol als ambassadeur is Olga verbonden aan de Ik Zorg Shop. In november 2021 opende ze de pop-up store in Utrecht. “Het enthousiasmeren en werven van nieuwe mensen is belangrijk. Als ambassadeur hoop ik hier aan bij te kunnen dragen. Olga kan gepassioneerd over het vak van verpleegkundige vertellen: “Je kunt er echt zijn voor mensen! En een hele belangrijke rol spelen op de meest kwetsbare momenten in het leven van een patiënt en van de familie.

Je bent er tijdens goede en slechte momenten: een spannende eerste opname bijvoorbeeld of op het moment dat je slecht nieuws moet brengen. Of juist als er juist positief nieuws komt omdat een uitslag meevalt.” Ik vind het belangrijk om het beeld van het werken in mijn vakgebied naast positief, ook realistisch neer te zetten. Werken in de zorg is ontzettend mooi en leuk, maar soms ook niet. Je moet ook dingen doen die niet zo leuk zijn, maar alles altijd met als doel om mensen te helpen en dat is mooi!”

“Je kunt een hele belangrijke rol spelen op de meest kwetsbare momenten in iemands leven”

CV

Er staan in de zorg heel veel vacatures open

De tekorten op de arbeidsmarkt zijn groot. En daarbij zijn de meer specialistische vacatures, zoals die van kinderverpleegkundige, in het bijzonder lastig om op te vullen.Het creatief omgaan met manieren om nieuwe professionals te werven, zoals ook gebeurt in de Ik Zorg Shop, is daarom belangrijk. Werven in zorg en welzijn is volgens Olga tegenwoordig "zoveel meer dan het uitzetten van vacatures en hopen dat je de juiste mensen aantrekt."

Olga vertelt dat het ook belangrijk is om al in een vroeg stadium mensen te boeien voor het vak. “Onze praktijkopleider geeft samen met een kinderverpleegkundige twee keer per jaar een semester gastlessen op het ROC en de Hogeschool Utrecht. Met veel praktijkvoorbeelden. Dit zorgt voor een veel dynamischer leermoment voor studenten. En zo hopen we studenten al tijdens hun opleiding enthousiast te maken om zich te specialiseren als kinderverpleegkundige.”

Maar ook als je geen zorgachtergrond hebt zijn er volop kansen om in een ziekenhuis aan de slag te gaan. Zo zijn er functies als afdelings- of voedingsassistent (e) waarin je ook een waardevolle bijdrage levert aan de ziekenhuiszorg door te ondersteunen op verpleegafdelingen.

“Werven in zorg en welzijn is tegenwoordig zoveel meer als een vacature uitzetten en hopen dat je de juiste mensen aantrekt.”

Ik Zorg Shop Utrecht

Ikzorg ambassadeur

Olga laat in haar rol als zorgambassadeur aan anderen zien wat het betekent om te werken in zorg en welzijn. Wat is er mooi in haar beroep? Welke mogelijkheden zijn er allemaal om in een ziekenhuis aan de slag te gaan? “Ik kan vanuit mijn eigen ervaring vertellen dat er vanuit loopbaanperspectief heel veel mogelijk in de zorg" vertelt Olga. "In mijn geval zelfs binnen dezelfde organisatie."

Een laatste oproep die Olga graag wil doen: ”Werken in de verpleging is een heel dankbaar beroep. Naar mijn idee moet je vooral voor dit werk kiezen omdat het je gelukkig maakt. Heb je hart voor het werken met mensen? Dan zou ik er zeker over nadenken om voor een opleiding in deze richting te kiezen of misschien wel een overstap te maken!

Benieuwd geworden naar jouw kansen en mogelijkheden?

Benieuwd geworden naar jouw kansen en mogelijkheden in zorg en welzijn? Maak een afspraak en ga in gesprek over jouw loopbaan in de Ik Zorg Shop: http://www.ikzorgshop.nl.