In de wolken met een baan in de ouderenzorg

Van het altijd hectische Schiphol naar een drukke baan in de ouderenzorg. Noor maakte vanuit de luchtvaart de overstap naar een baan bij woonzorgcentrum de Koperhorst. Ze omschrijft het als een hele bijzondere, maar ook grote verandering.

“Ik ben nu 44 jaar en mijn verhaal bewijst dat je nooit te oud bent om te leren! Ik hoop dat ik als zij-instromer anderen met mijn verhaal kan inspireren de sprong ook te wagen.”

Terug naar Inspiratie
Ik Zorg ambassadeur Noor

“Ik krijg nu de kans om zelf te ervaren hoe het is om in de zorg te werken”

Als 19 jarig meisje was Noor een van de jongste stewardessen die bij Air Holland de hele wereld rondvloog. Daarna werkte ze jaren als Gate Agent bij de KLM. “Dat was een hectische en spannende baan waar ik verantwoordelijk was voor de logistiek rondom passagiers en bagage aan de gate zodat het vliegtuig op tijd kon vertrekken.” In 2020 kwam corona. De luchtvaart kwam op losse schroeven te staan. Na lang nadenken nam Noor het besluit en liet na 20 jaar de luchtvaart achter zich."Ik dacht: ik heb nu nog de leeftijd om voor omscholen te kiezen, zodat ik nog meer in mijn leven zou zien dan alleen vliegtuigen.”

Kiezen voor werken in de zorg: maar hoe dan verder?

De keuze was gemaakt: op zoek naar een baan in de zorg. Een sector die voor Noor niet helemaal onbekend was. “Mijn moeder is verpleegkundige geweest en zij kwam vroeger altijd thuis met de mooiste verhalen over het dankbare werk wat zij deed. Nu krijg ik de kans om zelf te ervaren hoe het werken in de zorg is.” De vraag was alleen: waar te beginnen? “Ik heb open sollicitaties gestuurd naar allerlei zorgorganisaties en meegelopen in de gehandicaptenzorg, in een huis met dementerende ouderen en in een revalidatiecentrum. Uiteindelijk trok het werken bij de Koperhorst me het meest aan door de diversiteit. Ik wist dat ik hier veel kon leren en op deze manier kan gaan ontdekken wat ik echt leuk vind. Ik werk niet iedere dag op één afdeling, maar er is ook een logement, een dagbesteding, groepswonen, wonen met intensieve zorg en er zijn thuiszorgflats.

Leren en werken: opleiding tot Verzorgende IG

"De opleiding voor Verzorgende IG combineren met mijn gezin was een uitdaging en de overgang vanuit de luchtvaart was groot. De eerste periode vond ik hierdoor erg pittig. Het ene moment stond ik nog met boardingpassen en paspoorten in mijn hand en het volgende met katheters en injectienaalden. Ik moest eerst nog goed landen en had de lat veel te hoog gelegd voor mezelf."

In goed overleg ging Noor een niveau lager aan de slag als Helpende Plus. “Dit is voor mij een ideale baan: ik help met het uitdelen van medicatie en katheterzorg. En dat ik mijn diploma hiervoor heb behaald is ontzettend fijn.”

Ouderenzorg

Iedere dag iets voor mensen betekenen

Het meest bijzondere aan haar werk in de ouderenzorg vindt Noor sinds dag één het contact met de bewoners. “Het zijn echt de kleine dingetjes zoals een glinstering in iemands ogen of een oprechte glimlach waardoor ik ’s avonds tevreden op de fiets naar huis zit. Ik weet iedere dag dat ik iets voor iemand heb kunnen betekenen en daar doe ik het voor! Het is hard werken, maar het maakt me trots als we het met het team toch iedere keer weer allemaal voor elkaar krijgen.

Het werken in de zorg voldoet dus helemaal aan Noor’s verwachtingen. Af en toe mist ze nog wel de dynamiek van Schiphol: “het horen van andere talen om je heen, het geluid van de motoren en zelfs de stank van kerosine" vertelt Noor lachend. "Ik zie ik mezelf nog jaren in de zorg werken, er zijn nog zoveel mogelijkheden."

Werken in de ouderenzorg: welke kwaliteiten heb je nodig?

Voor anderen die eraan denken ook een overstap te maken heeft Noor nog een laatste waardevolle tip: ga bij verschillende organisaties een dagje meelopen. “Dan weet je beter wat er van je verwacht wordt en je krijgt ook een goed beeld van de kwaliteiten die je nodig hebt. Als je in de ouderenzorg wilt werken heb je volgens Noor vooral heel veel geduld nodig en moet je goed kunnen luisteren. "En oprecht zijn in het contact met mensen, want bewoners merken het meteen als je het niet echt meent.”

“Loop een dag mee zodat je kunt kijken wat er van je verwacht wordt in de zorg.”

Ontdek of werken in zorg en welzijn ook bij jou past

Op 18 mei opent Noor in haar rol als Ik Zorg ambassadeur de Ik Zorg Shop pop-up store in het Hart van Vathorst in Amersfoort. Dit doet ze samen met de Amersfoortse burgemeester Bolsius.

Wil je weten of werken in zorg en welzijn ook bij jou past? Kom tussen 18 mei en 17 juni 2022 langs in de Ik Zorg Shop. En wie weet maak ook jij binnenkort de overstap naar een betekenisvolle baan in de zorg die perfect aansluit bij al jouw mooie kwaliteiten.

Meer informatie over de Ik Zorg Shop? www.ikzorgshop.nl

Benieuwd naar vacatures bij de Koperhorst?:https://www.koperhorst.nl/werken/vacatures/

Ik Zorg Shop Zeist