In de Ik Zorg Shop vind je mensen die met je meedenken

Judith vond haar nieuwe baan in de geestelijke gezondheidzorg. Na vele uren thuis het internet afspeuren én twee bezoeken aan de Ik Zorg Shop maakte ze deze carriére switch vanuit de culturele sector. 

Terug naar Inspiratie
Judith over de Ik Zorg Shop

Judith produceerde en promootte concerten, theatervoorstellingen en nieuwe jazz en klassieke muziek. Tot haar werk ingrijpend veranderde door bezuinigingen. Judith: “In mijn werk kwam ik steeds verder af te staan van werken met artiesten, terwijl dat juist is wat het zo leuk maakt.” Reden om eens te onderzoeken welke sector nog meer bij haar zou passen. Ze vertelt hoe dit proces voor haar verliep.

Richtingaanwijzer

Hoe maak ik de overstap naar de zorg?

“De eerste afspraak bij de Ik Zorg Shop vond plaats in de zomer. Toen stond ik echt nog aan het begin van het proces en was mijn afspraak heel erg breed ingestoken. Ik wilde weten: als ik naar de zorg overstap, hoe doe ik dat dan? Het enige wat ik zeker wist, was dat ik een plek wilde waar ik kon werken en leren tegelijkertijd. Want het lukt helaas niet om nu vier jaar te stoppen met werken en dan ook nog te investeren in een opleiding. Ik kreeg een aantal tips en telefoonnummers mee, van mensen die me verder konden helpen.”

“De tweede keer dat ik langsging, was mijn vraag duidelijker. Ik had ruim onderzoek gedaan naar duale trajecten en had dus al een beter beeld van de opleidingen die er zijn. Naar wat ze inhouden en waar ze worden aangeboden. Ik merkte dat daar enorme verschillen in zitten, vooral bij mbo-opleidingen. Omdat ik ooit een universitaire opleiding heb gedaan, wilde ik graag weten welke mogelijkheden er waren op het hbo-niveau.”

Duaal traject als hbo verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg

“Hoewel ik een afspraak met Willeke had, raakte ik tijdens het wachten met Leontien in gesprek. Zij vertelde over een ‘open dag’ bij Altrecht, een organisatie in de geestelijke gezondheidszorg, de Altrecht Experience. Daar heb ik me thuis meteen voor aangemeld. Het was een leuke bijeenkomst, waarbij ik kennis maakte met verpleegkundigen van allerlei afdelingen. Zij stonden per afdeling aan statafels, waar je langs kon gaan. Daardoor kreeg je een heel goed beeld van de taken en functies. Ook sprak ik iemand van de opleidingstak. Van haar kreeg ik een vacature mee: een verkort duaal traject voor leerling hbo Verpleegkundige.”

Het verlossende telefoontje

“Na de bijeenkomst was ik heel enthousiast. Ik heb er een paar weken goed over nagedacht en toen een brief geschreven. Ik werd uitgenodigd op gesprek en dat vond ik heel spannend, omdat ik wist dat er ook jongere kandidaten waren en kandidaten met een zorgachtergrond. Gelukkig kreeg ik na twee weken het verlossende telefoontje waarin me een plek werd aangeboden.”

Verpleegkundige close-up

Ontdekken wat een verpleegkundige in de praktijk doet

“Wat ik spannend vond, was of verpleegkunde wel iets voor mij was. Ik moest er nog iets meer gevoel bij krijgen en ontdekken wat een psychiatrisch verpleegkundige in de praktijk doet. Omdat ik zelf niet direct iemand ken die in de zorg werkt, heb ik toen in mijn netwerk rondgevraagd. Met 5 mensen heb ik toen gebeld of afgesproken, al ruim voor mijn sollicitatiegesprek. Ik voelde een klik met hun allemaal. Ze waren eerlijk en enthousiast over hun werk. En toen wist ik: Dit past bij mij, al weet je het natuurlijk pas zeker als je er werkt.”

Een bezoek aan de shop kan je verder op weg helpen, maar het vraagt ook iets van jezelf. Je krijgt tips en informatie waarmee je zelf verder aan de slag kunt.

In de Ik Zorg Shop vind je mensen die met je meedenken

“In de Ik Zorg Shop vind je mensen die met je meedenken. En als de persoon die je spreekt het antwoord op je vraag even niet weet, kent hij of zij wel weer iemand die je verder kan begeleiden. Het fijne vond ik ook dat je een afspraak kunt maken wanneer het jou uitkomt. Een bezoek aan de shop kan je verder op weg helpen, maar het vraagt ook iets van jezelf. Je krijgt tips en informatie waarmee je zelf verder aan de slag kunt. Maar ik ben ze dankbaar, het is net of je een oude bekende tegenkomt die even met je meedenkt.”

Ik Zorg Shop interieur

Ook in gesprek over jouw kansen en mogelijkheden in zorg en welzijn?

Kom langs in de Ik Zorg Shop! Verschillende loopbaancoaches en zorg- en welzijnsorganisaties staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. En misschien vind ook jij die baan die jouw zorghart sneller laat kloppen!

Meer over de Ik Zorg Shop lees je hier.