Wonen en werken bij Reinaerde volgens het Cliënt Ervaringspunt

Werken bij Reinaerde, de 'Werkgever in de Spotlight' is afwisselend en veelzijdig. Er zijn veel mogelijkheden als je aan de slag wilt in de gehandicaptenzorg. Wat houdt het werken in dit werkveld nu precies in?

Dit kan niemand beter vertellen dan Lotte, Claudy en Jan. Zij wonen zelfstandig op verschillende locaties bij Reinaerde. Alle drie werken zij bij het Cliënt Ervaringspunt.

Terug naar Inspiratie

Iedereen een stem

Client Ervaringspunt Reinaerde
Van links naar rechts: Lotte, Claudy en Jan.

“Ik vind dat iedere cliënt bij Reinaerde een stem moet krijgen”, vertelt Claudy. “Ook mensen die dat zelf niet kunnen of durven.”Er gaan voor ons ook deuren open die voor andere cliënten gesloten blijven. Bij Reinaerde word ik echt als persoon en als waardige collega gezien. Zo mochten wij in gesprek met Ella van Lingen (bestuurder Reinaerde), we geven gastlessen op MBO-scholen over hoe je het beste kunt communiceren met mensen met een verstandelijke beperking en ook zijn we bezig met beleid van het ministerie.”

Meer begeleiders bij Reinaerde

Een belangrijke taak is volgens Lotte ook om er samen voor te zorgen dat er meer begeleiders bij Reinaerde komen werken. Ook Reinaerde kampt- net als vele zorginstellingen in de regio- met een tekort aan personeel op de verschillende groepen. Ze zijn dus eigenlijk bijna altijd wel op zoek naar begeleiders. “Op een locatie moeten altijd twee begeleiders zijn om te kunnen inspringen", vertelt Lotte. Dit is ook zo op de dagbesteding waar zij werkt. "Zij zijn er voor ons wanneer wij hulp nodig hebben en schrijven op een bord welke taken je moet doen. Je kan hen vragen stellen als je iets niet weet. En tussen het werken door loopt de begeleider een rondje buiten met ons”.

Wat houdt het werken als begeleider bij Reinaerde in?

Wat zouden Lotte, Jan en Claudi vertellen over het werk als begeleider bij Reinaerde aan iemand die hier meer over wil weten? "Dat je in de zorg een hoop kunt leren”, vertelt Jan. “Er zijn zoveel verschillende soorten mensen met een beperking.” Claudy: “Het contact is vaak een stuk opener, als je ons eenmaal voor je hebt gewonnen kunnen we samen de wereld aan! Een goede begeleider is heel waardevol. We noemen het wel begeleiders, maar zij zijn eigenlijk vooral ondersteuners bij het leven zoals jij dat wilt. Het is geweldig als een begeleider zich kan aanpassen en mee kan viben op wat voor jou als cliënt goed voelt. Dan heb je een gouden samenwerking!”

Het is geweldig als een begeleider zich kan aanpassen en mee kan viben op wat voor jou als cliënt goed voelt.

Geduld hebben en jezelf blijven

Volgens Lotte is het vooral belangrijk dat je echt contact met mensen kunt maken, “en dat je begrijpt wat passend is bij de groep waarmee je werkt”. Zo vertelt Lotte over een stagiaire die kinderliedjes met de groep wilde zingen. “Ze deed alsof we kleuters waren,nou dat was dus niks.” Claudy benoemt ook dat het erg belangrijk is dat dat iemand zichzelf is, echt luistert en het gesprek met je wil aangaan.

"Het is open staan voor wie je voor je hebt. Iedereen vraagt wat anders. Met mij kun je een fatsoenlijk gesprek voeren", geeft Claudy aan. "Dus als ik ergens tegenaan loop en je om hulp vraag, verwacht ik dat je me niet kleiner laat voelen dan ik daadwerkelijk ben. Want ja, we hebben een beperking maar we zijn hem niet.”

Kijken wat iemand aan hulp nodig heeft

Claudy en Jan: “Wil je begeleider worden bij Reinaerde dan is het handig om na te denken of je in de dagbesteding wilt werken of juist in een woning. In een woning werk je ook in de avond en de nacht. De dagbesteding is van negen tot half vijf. In de woning help je met eten koken, tandenpoetsen en help je cliënten naar bed te gaan. Een ander belangrijk eigenschap is geduld. “Sommige cliënten kunnen best snel boos zijn en dat moet je aankunnen. En soms moet je ook streng zijn, dat hoort erbij. Maar nooit té hoor."

Pricella Damen | Recruiter Reinaerde

Veelzijdig

Pricella Damen, recruiter bij Reinaerde legt uit dat het werken bij Reinaerde heel veelzijdig is.

“Wat je precies bij Reinaerde gaat doen is afhankelijk van de groep waarop je gaat werken. Ga je werken met groepen waar mensen zelfstandig wonen zoals Lotte, Claudy en Jan met een licht verstandelijke beperking dan gaat het vooral om het mensen helpen de dag op te starten en ze begeleiden richting dagbesteding. Op groepen met ernstig meervoudig beperkte cliënten is het weer heel anders. Ook als het gaat om contact maken met cliënten."

Jij zorgt ervoor dat een cliënt een fijn dag ervaart, zo rustig mogelijk

"Spreek ik begeleiders die met mensen met een ernstig meervoudig beperking werken dan hoor ik vaak terug dat ze het fantastisch vinden om te ontdekken wat iemand fijn vindt. Als iemand zijn ogen optilt bijvoorbeeld dan wordt iets als fijn ervaren. In onze beleving zijn dat misschien hele kleine stapjes, maar daar haal je als begeleider heel veel voldoening uit. Jij zorgt ervoor dat een cliënt een fijn dag ervaart, zo rustig mogelijk.”

Het winnen van vertrouwen

Pricella vertelt dat het bij mensen met een licht verstandelijke beperking juist minder om verzorging gaat, maar juist om het winnen van vertrouwen. En dat is niet altijd eenvoudig, dat benadrukt ook Claudy. “Hulp vragen bij je dagelijkse dingen betekent op anderen vertrouwen. Het is mensen bij je binnen kunnen laten. Letterlijk! Begeleiders komen jouw veilige huiskamer en dus zo je leven ingewalst. En dat is niet altijd makkelijk, maar ik doe het wel! Voor ieder dingetje weet ik wie ik dat kan vragen: mijn kledingkast opnieuw in en uit ruimen, de banden van mijn rolstoel oppompen, iets administratiefs. Ik gebruik het hele team. “Dat vind ik dus echt lastig", vult Jan aan. Ik vertrouw echt niet iedereen en laat je niet zomaar binnen. Het is belangrijk dat ik iemand goed ken.”

Het begint met nieuwsgierig zijn naar jezelf: wat wil ik en wat past bij mij?

Reinaerde is een grote organisatie en er is altijd wel een plekje wat bij je past. Jan vertelt dat hij het heel mooi zou vinden als ook mensen die al wat ouder zijn de overstap naar de zorg zouden willen maken vertelt hij. “Zij hebben meer levenservaring en dan kan ik daar beter mijn verhaal bij kwijt.” Claudy geeft juist aan dat ze liever een begeleider heeft met wie ze niet zoveel in leeftijd scheelt. Jong of oud, het begint met nieuwsgierig zijn naar jezelf volgens Pricella, recruiter bij Reinaerde.

Ga ontdekken waar je interesses liggen ,wat is de begeleidingsstijl die bij je past en waarin je jezelf kunt zijn. Het is fijn als je cliënten een fijne dag bezorgd, maar dit is net zo belangrijk voor jou als werknemer. Morgen sta je er weer.” Pricella benadrukt dat ze het echt belangrijk vindt dat mensen op hun plek zitten. “Dat ze moe en voldoen weer naar huis gaan en doen wat bij hen past. Dat gun je iedereen! Daarom adviseer ik iemand die zegt; ik wil wel bij Reinaerde aan de slag altijd om op verschillende groepen te gaan ervaren wat bij je past. Flexen heet dat. En van daaruit ga je kijken wat bij je past en dan geef je aan op welke locatie je wel meer uren zou willen werken.”

Ga ontdekken waar je interesses liggen ,wat is de begeleidingsstijl die bij je past en waarin je jezelf kunt zijn.

Locaties en doelgroepen bij Reinaerde ontdekken

Er zijn bij Reinaerde heel veel verschillende locaties die allemaal weer anders zijn: wonen, dagbesteding, en ook horeca locaties waar cliënten werken bijvoorbeeld”, vervolgt Pricella. “Overal wordt weer wat anders van je gevraagd. Ook in doelgroepen is er veel verschil, ook qua leeftijden is er veel diversiteit: van Kind en Jeugd tot oudere cliënten."

Belangrijkste is dat je werk doet wat bij je past en waar je blij van wordt!

Reinaerde

Er is bij Reinaerde ook voldoende gelegenheid om jezelf te ontwikkelen. “Je legt je echt niet meteen voor 40 jaar vast. Je werkt misschien een tijdje op een groep, na drie of vijf jaar werk je misschien met een andere doelgroep, wil je meer uitdaging of juist meer balans en rust.

Belangrijkste is dat je werk doet wat bij je past en waar je blij van wordt! En als dat plaatje kloppend is en iemand mij na een tijdje belt en aangeeft helemaal op zijn plek te zitten, dan word ik daar als recruiter ontzettend blij van!”

Meer weten over het werken bij Reinaerde?

Wil je meer weten over het werken bij Reinaerde? https://werkenbij.reinaerde.nl/

Of bekijk een van de filmpjes die Pricella Damen (recruiter) heeft gemaakt over Reinaerde : “Damen zoekt werk” en krijg op deze manier een inkijkje bij verschillende locaties.